Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ιδρυτικό κείμενο


Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (ΑΚΜΗ)

Αγωνιστικό μήνυμα και προσκλητήριο

Για τον άνεργο, το μισθωτό μηχανικό του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,
τον  υποαπασχολούμενο, τον μικροεπαγγελματία,
τον μηχανικό της βιοπάλης, τον  προοδευτικό μηχανικό

Άλλη μια παράταξη για τις εκλογές του ΤΕΕ λοιπόν ;
Οι εκλογές του ΤΕΕ είναι για μας η αφορμή. Έτσι και αλλιώς δεν είμαστε καινούργιοι, άγνωστοι ή απόντες από τους μικρούς ή μεγάλους κοινωνικούς αγώνες αυτού του τόπου. Για χρόνια επίσης με τον ένα η τον άλλο τρόπο είχαμε παρέμβαση και στο χώρο του ΤΕΕ, (ΤΣΜΕΔΕ, Ξενία, ΚΤΕΛ, Όαση-Πλατεία, Καλαμάς, Εγνατία οδός, ΧΥΤΑ Ελληνικού-Καρβουναρίου, Φυσικό αέριο κλπ). Αυτή τη φορά η «παλιά φρουρά» ενισχύθηκε με «νέο αίμα», τους μηχανικούς της «νέας βάρδιας», βγαλμένους από τους πρόσφατους φοιτητικούς αγώνες και την αγωνία  για μια νέα πορεία, μέσα σε καιρούς φουρτουνιασμένους από κάθε άποψη.

«Ενιαίο στρώμα των μηχανικών»;
Παραμύθι για μας. Ο κόσμος των επιχειρηματιών, των μεγαλοεργολάβων και μεγαλομελετητών μηχανικών, των πάσης φύσεως managers, δεν έχει τίποτα κοινό με την πλειοψηφία των μηχανικών που βιώνει τις συνέπειες της κρίσης, μια εξαιρετικά άθλια και καταθλιπτική καθημερινότητα, αυτή που οδηγεί στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική περιθωριοποίηση.

«ΤΕΕ  όλων των μηχανικών» ;
Όχι βέβαια. Το ΤΕΕ Ν.Π.Δ.Δ., θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος του κράτους, που περιλαμβάνει στους κόλπους του μηχανικούς διαφορετικών και συγκρουόμενων ταξικών συμφερόντων (μεγαλοεργοδότες, μικροεπαγγελματίες, εργαζόμενους), πάντα ήταν στην υπηρεσία των πρώτων.

Προς τί τότε η παρέμβασή μας στο ΤΕΕ ;
Ξέρουμε ότι στο ΤΕΕ οι συσχετισμοί είναι δεδομένοι, «η τράπουλα είναι σημαδεμένη» που λένε. Δεδομένου όμως ότι όλοι οι μηχανικοί στον οποιοδήποτε βαθμό, έχουν σχέση με το χώρο και παρακολουθούν τις εξελίξεις σε αυτόν, θα παρέμβουμε και σε αυτόν αποκαλυπτικά, καταγγελτικά και ανασταλτικά αν μπορέσουμε, με τη συμμετοχή των «πληβείων» μηχανικών. Όμως κυρίαρχη επιλογή μας είναι να μιλήσουμε «εξωθεσμικά» (εκτός ΤΕΕ), με ανακοινώσεις και άλλες παρεμβάσεις και δράσεις για όλα τα τεχνικά και όχι μόνον ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας από την πλευρά των συμφερόντων των μαχόμενων μηχανικών και των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού.

«Αριστερή» γιατί;
Γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει στις πλειοψηφούσες δυνάμεις της εργασίας, που παρά την παλινδρόμηση και την υποχώρηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, οραματίζονται έναν άλλο κόσμο κοινωνικά δίκαιο, χωρίς εκμετάλλευση, πράγμα που είναι για μας, ιστορική αναγκαιότητα. Γιατί πρέπει να αναστηλωθεί το κύρος της Αριστεράς, κόντρα  στην πολιτική της συμβιβασμένης αριστεράς, που με την στάση της απογοητεύει, αποπροσανατολίζει και αδυνατεί να εμπνεύσει τον πλατύ κόσμο.

 «ΤΕΕ Ιωαννίνων ή Ηπείρου» ;
Όπως Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα έτσι και για μας Ήπειρος δεν είναι μόνον τα Γιάννενα. Το στρεβλό καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης οδήγησε στην ερήμωση όλης της υπόλοιπης χώρας με την συγκέντρωση πληθυσμού και δραστηριοτήτων σε μεγάλα αστικά κέντρα με όλα τα αρνητικά επακόλουθα. Αδυναμία μας, το ότι-προς το παρόν-δεν έχουμε σύνδεση σαν σχήμα, με τους άλλους νομούς της Ηπείρου (Άρτα-Πρέβεζα) και τη Λευκάδα, αλλά ευελπιστούμε μέσα και από αυτό το κάλεσμα σύντομα να τα καταφέρουμε.

ΤΕΕ-Τμ. Ηπείρου ;
Προϊόν συμβιβασμών και συναλλαγών η Διοικούσα επιτροπή του, δεν έκανε τίποτε ουσιαστικά για τα προβλήματα των άνεργων, των μισθωτών μηχανικών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των  υποαπασχολούμενων, των μικροεπαγγελματιών, των μηχανικών της βιοπάλης, παρά  φιέστες, πίττες και ημερίδες, ενώ φρόντισε μέσα από τις ανακοινώσεις της να κρατάει ισορροπίες και να μην ενοχλεί τις ντόπιες και τις κεντρικές εξουσίες, όπως έκανε με μεγάλα θέματα της περιοχής (ΓΠΣ, Κόμβος Εγνατίας, ΧΥΤΑ, Φυσικό αέριο κλπ). Το γεγονός ότι μετά από χρόνια ξαναβγάζει προεκλογικά την «Ενημέρωση», αποκαλύπτει πανηγυρικά πόσο ενδιαφέρεται για την ενημέρωση και τη συμμετοχή των συναδέλφων.
Υποβαθμισμένος ήταν και ο ρόλος Αντιπροσωπείας και αντεστραμμένος ο ρόλος Αντιπροσωπείας-Διοικούσας, που θεσμικά η πρώτη έπρεπε να αποφασίζει και η δεύτερη να εκτελεί, με αποτέλεσμα αντί των 54 της Αντιπροσωπείας να αποφασίζουν οι 9 της Διοικούσας. Πρακτικά η Αντιπροσωπεία δεν λειτούργησε και οι όποιες συνεδριάσεις της στα Γιάννενα ή και σε άλλες πόλεις περισσότερο είχαν το χαρακτήρα εκδρομών, παρά της ουσιαστικής συζήτησης ζητημάτων, μιας και οι αποφάσεις είναι προειλημμένες στα παρασκήνια.

Οι στόχοι μας ;
  • Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των μηχανικών, που βρίσκονται εκτός των τειχών της μάσας και της ρεμούλας, η επαναφορά της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης στις συνειδήσεις των συναδέλφων αλλά και της αντίληψης της ενότητας των εργαζομένων, κόντρα στις ατομικές λογικές και αντιλήψεις .
  • Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά ενάντια στην ανεργία και στις επερχόμενες μαζικές απολύσεις, η υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και η αγωνιστική διεκδίκηση ίδρυσης ταμείου ανεργίας, χωρίς νέες επιβαρύνσεις των συναδέλφων, ειδικά σήμερα που επανέρχεται με γενικευμένο τρόπο η ανεργία και η υποαπασχόληση.
  • Η ανάδειξη των προβλημάτων της υπανάπτυξης, της απομόνωσης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Περιφέρειας μας και η σύνδεση των αγώνων των μηχανικών με τους γενικότερους αγώνες του λαού μας, γιατί μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα των μηχανικών.
  • Η συμμετοχή σε συλλογικότητες, η δραστηριοποίηση επιστημονικών ή άλλων συλλόγων, η δημιουργία επιτροπών και πρωτοβουλιών, με κριτήριο την μαζική και αποτελεσματική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Και παραπέρα ;
  • Πρέπει να πούμε όχι στο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης με κέντρο το κέρδος. Να αντισταθούμε στην πολιτική της κυβέρνησης, στο μονόδρομο της ΟΝΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα «σιδηρά» Συντάγματα Σύγκλισης και τα Προγράμματα Σταθερότητας-Σύνθλιψης, στον ιμπεριαλισμό, στον εθνικισμό, στον ρατσισμό και στον πόλεμο, στις κρατικές πολιτικές για περιορισμό κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, στην εμπορευματοποίηση των πάντων, στον ανταγωνισμό, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, στα καταναλωτικά πρότυπα, στην καταλήστευση των φυσικών πόρων, στην διάλυση των ανθρωπίνων σχέσεων, στον εκβαρβαρισμό των ΜΜΕ και στην εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
  • Δεν θέλουμε να διαχειρίζονται την τύχης μας «εν τη απουσία μας» και για λογαριασμό μας-και στο ΤΕΕ και στην κοινωνία-οι γνωστοί καρεκλοκένταυροι και χαμαιλέοντες της πολιτικής. Δεν έχουμε συνδιαχειριστικές λογικές, δεν είναι στη λογική μας οι συμμαχίες κορυφής και τα κομματικά παζάρια, η λειτουργία μας είναι αμεσοδημοκρατική, με ανακλητότητα των εκπροσώπων μας και την εκ περιτροπής κυκλική εκπροσώπηση.
  • Ξέρουμε ότι θα χρειασθεί να βαδίσουμε κόντρα σε κυρίαρχα ρεύματα, σε πλειοψηφικά γούστα, σε παγιωμένες αντιλήψεις. Έτσι ή αλλιώς το αύριο ή θα φέρνει τη δική μας σφραγίδα ή θα στρέφεται εναντίον μας. Η ελπίδα είναι στην δράση των πολλών, των νέων, των εργαζομένων. Εμείς πάντα υπερασπίζαμε το δικαίωμα του κοινού ν΄ ανεβαίνει στην σκηνή για να χαλάσει ένα στημένο παιγνίδι. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Σε αυτή τη βάση σας καλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας (διαδικτυακά και «δια ζώσης»), να μας κρίνετε, να μας στηρίξετε σε αυτές τις εκλογές αν βλέπετε ότι συμφωνείτε σε αυτά που λέμε, αλλά πάνω απ΄ όλα να συσστρατευτούμε μαζί για τους χαλεπούς καιρούς που έρχονται.

Στο ψηφοδέλτιο της
Αριστερής Κίνησης Μηχανικών Ηπείρου (ΑΚΜΗ)
συμμετέχουν:

Από Γιάννενα :       Βλάχας Παναγιώτης ΜΜ
Γράβος Βαγγέλης ΑΜ
Δρόσος Νίκος ΗΜ
Κούτλας Γιώργος ΠΜ
Μπέγκα Αλεξάνδρα ΑΜ
Πατσούρας Χρήστος ΠΜ
Στυλιανού Ανδρέας ΗΛΝ
Τσιγάρας Νίκος ΜΜ
Τσιλιγιάννη Ευαγγελία ΗΜ
Φλίνδρας Θεοχάρης  ΑΜ

  Από Θεσπρωτία :        Αλεξίου Παύλος ΠΜ
Φώτσης Θωμάς ΧΜ
Χεκίμογλου Αχιλλέας ΠΜ

Επικοινωνία: akmh.tee@gmail.com