Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Αιτιολόγηση της Καταψήφισης του Oικονομικού Aπολογισμού έτους 2013 και του Oικονομικού Προϋπολογισμού έτους 2014 του περιφερειακού τμήματος της Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από την Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου

Η πολιτική των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, με τις συνεχείς περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων προς το ΤΕΕ και την κατάργηση των εσόδων από τις θεσμοθετημένες εισφορές υπέρ ΤΕΕ για τις λειτουργικές ανάγκες και την επίτευξη του επιστημονικού έργου του, το οδηγεί στην αναζήτηση οικονομικών πόρων, αφ’ ενός από τα ίδια τα μέλη του με τις «δια βίου» πληρωμές για τη διαρκή επιμόρφωσή τους, αφ’ ετέρου, αυτός ο οικονομικός στραγγαλισμός, το οδηγεί και στην «έξωθεν» αναζήτηση χορηγών, με το αζημίωτο φυσικά της εκμετάλλευσης του τίτλου και του όποιου επιστημονικοτεχνικού κύρους έχει απομείνει στο ΤΕΕ.
Επιπρόσθετα, ο θεσμοθετημένος ρόλος του ΤΕΕ ως ο επί των τεχνικών θεμάτων σύμβουλος της κυβέρνησης έχει προ πολλού απαξιωθεί λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής των Κυβερνήσεων – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
Μ’ αυτές τις πολιτικές, κάθε δημόσιος φορέας, όπως και το ΤΕΕ, με απαξιωμένο τον θεσμικό τους ρόλο από τις ίδιες τις  κυβερνήσεις, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια, στην παντελή περιθωριοποίηση και τελικά στο μαρασμό και την κατάργηση του ίδιου του φορέα.
Αυτή η ζοφερή κατάσταση που φώλιασε και στο περιφερειακό τμήμα της Ηπείρου του ΤΕΕ, με τη δραματική έλλειψη προσωπικού, την αδυναμία λειτουργίας των Μόνιμων Επιτροπών, τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών και την απαγόρευση οργάνωσης σεμιναρίων ή την αδυναμία υλοποίησης αξιοπρεπών ημερίδων, διαλέξεων και συνεδρίων, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που επιφέρει η κυβερνητική πολιτική απέναντι στο ΤΕΕ και τα περιφερειακά του τμήματα, μας αναγκάζει να καταψηφίσουμε τον οικονομικό απολογισμό του 2013 και τον οικονομικό προϋπολογισμό του 2014, διότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και το 2014 θα είναι πλημμελής η λειτουργία του ΤΕΕ και των περιφερειακών τμημάτων του σε βάρος των πολιτών και των μελών του.
Απαιτούμε οι κρατικές επιχορηγήσεις  και οι εισφορές υπέρ ΤΕΕ να είναι ικανές να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες του ΤΕΕ και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες και τα μέλη του.


Γιάννενα, 18-7-2014

Για την Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.)

Γράβος Ευάγγελος
Μπέγκα Αλεξάνδρα
Πατσούρας Χρήστος


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Εδώ και ένα μήνα το Ισραήλ έχει ξεκινήσει επιδρομές σε σπίτια, μαζικές συλλήψεις και επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων αμάχους και παιδιά, συνεχίζοντας τη φασιστική τακτική της συλλογικής τιμωρίας.
Η νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας με όνομα «Αιχμή Προστασίας» είναι η τρίτη τα τελευταία έξι χρόνια. Οι προηγούμενες δύο ισραηλινές επιθέσεις το 2008 και το 2012 άφησαν πάνω από 1500 Παλαιστίνιους νεκρούς, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν πολίτες.
>Για ακόμα μια φορά τα «φιλειρηνικά» φερέφωνα των ιμπεριαλιστών παρακολουθούν με απάθεια τη συλλογική αυτή τιμωρία των Παλαιστινίων και τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς εναντίον τους από το φασιστικό κράτος του Ισραήλ. Πρακτικά στηρίζουν το διαρκές έγκλημα που συντελείται και το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας. Παρόμοια στάση κρατούν τόσο οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, βρίσκοντας στο πρόσωπο του Ισραήλ έναν στρατηγικό σύμμαχο, όσο και τα κυρίαρχα ΜΜΕ.
Ο παλαιστινιακός λαός εξεγείρεται για μια ακόμη φορά ενάντια στους δυνάστες του. Έχουμε χρέος να εκφράσουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας σ” αυτό το λαό, που για πάνω από έξι δεκαετίες δοκιμάζεται στις πιο σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες κατοχής, αλλά δε λυγίζει.
Ο παλαιστινιακός λαός παραδίδει μαθήματα σε όλους τους λαούς του κόσμου. Μαθήματα θάρρους, αντοχής, αποφασιστικότητας, υπομονής και επιμονής, αξιοπρέπειας, αντίστασης.

Στη νέα αυτή προκλητική - βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ απέναντι σε ολόκληρη την Παλαιστίνη, η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου στηρίζει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού εναντίον της φασιστικής - σιωνιστικής ισραηλινής κατοχής.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ (Α.Κ.Μ.Η.) ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ/ ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΙΣ 16-7-2014 ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές είναι μόνο η αρχή…

Στον κλάδο μας, όπου η ανεργία έχει φθάσει το 50% ενώ πλησιάζει το 80% στους νέους μηχανικούς, η υπέρογκη καταβολή των  ασφαλιστικών εισφορών έχει γίνει αδύνατη, η απειλή με κατασχέσεις έχει γίνει πραγματικότητα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πολυτέλεια. Πλέον και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα βρίσκονται στο  τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΤΕΕ και της κυβέρνησης ως συνέχεια της πολιτικής της ΕΕ και της συνθήκης της Μπολόνια στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων και τη διάλυση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και των πτυχίων μας.
Ιστορική Αναδρομή…
Ο Νόμος 3661/08 τέθηκε καθυστερημένα  σε εφαρμογή τον Οκτώβριο 2010 και υιοθέτησε τις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Έκτοτε, ορίστηκαν οι Προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές και έγινε υποχρεωτική η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α)  σε ενοικιάσεις και αγορές ακινήτων. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, το Π.Ε.Α έγινε ‘προαιρετικό΄ μέσω του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, οι Υποψήφιοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν εκ νέου σεμινάρια, οι υποχρεωτικές εξετάσεις απέκτησαν παράβολο συμμετοχής και η πολλά υποσχόμενη οικονομική ενίσχυση πήρε αναβολή. Ουσιαστικά,  ο κατακερματισμός του γνωστικού μας αντικειμένου άρχισε να εφαρμόζεται και η πιστοποίηση και η εξατομίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων να υλοποιείται.
Οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι μόνο η αρχή…
Βάσει του ΠΔ 38/2010, το ΤΕΕ ορίστηκε ως η αρµόδια αρχή για την εισήγηση Προεδρικών Διαταγμάτων που καθορίζουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος του μηχανικού.
Όλοι οι τεχνικοί (ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ) θα πρέπει να εξετάζονται και να πιστοποιούνται για να αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στη δουλειά, όχι σε συνολικά επαγγελματικά δικαιώματα αλλά σε τεμαχισμένες και εξειδικευμένες δραστηριότητες. Υπό αυτή τη σκοπιά, εξηγείται τόσο η ξεχωριστή επαγγελματική δραστηριότητα του ενεργειακού επιθεωρητή όσο και του ελεγκτή δόμησης που είναι απλά η αρχή...
Κι ακόμα κι αν το πρόγραμμα σπουδών της εκάστοτε σχολής καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο και δικαιολογεί την αντιστοίχιση ανάλογων επαγγελματικών δικαιωμάτων, ο τεχνικός  καλείται να αποστηθίσει εκ νέου εκατοντάδες σελίδες, να πληρώσει για να εξεταστεί και να ακολουθήσει ένα φαύλο κύκλο σεμιναρίων με την ελπίδα να έχει καλύτερες εργασιακές προοπτικές.
Όλα αυτά οδηγούν στην κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το πτυχίο μας, σε επιπλέον εξετάσεις, ατομικό κόστος της δια βίου μάθησης και πιστοποίησης, αέναη περιπλάνηση για συλλογή ατομικών πιστοποιημένων προσόντων και παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής μας δύναμης.
Και ποια είναι η θέση του ΤΕΕ σε όλα αυτά;;;
Ο φορέας πιστοποίησης που προωθείται από την κυβέρνηση και  την τρόικα μετασχηματίζει το τοπίο στον κλάδο σε βάρος τόσο των εργαζόμενων μηχανικών και τεχνικών όσο και της κοινωνίας.
Στην πολιτική αυτή πρωτοστατεί το ΤΕΕ το οποίο είναι και το μόνο που επωφελείται αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο από τις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών, τα εκτιμώμενα έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 2.000.000 €. Μπροστά σε μία κερδοφόρα αγορά σεμιναρίων και εξετάσεων πιστοποίησης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών το ΤΕΕ επιλέγει το ρόλο του εισπράκτορα.

Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κυβέρνηση, ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ την απαξίωση των πτυχίων μας. Δε πρέπει να ανεχτούμε την περαιτέρω υποβάθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Δε πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι των πιστοποιήσεων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απέχουν από τις εξετάσεις.


Γιάννενα, 16-7-2014


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ (Α.Κ.Μ.Η.)

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Η υγεία, η παιδεία, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό δεν είναι εμπορεύματα

Το ενεργειακό δυναμικό της χώρας μας, πέρα από κοινωνικό αγαθό, πληρωμένο με τον ιδρώτα του Έλληνα φορολογούμενου, πέρα από βασικό και κυρίαρχο παράγοντα από τον οποίο εξαρτώνται και οι τρεις τομείς ανάπτυξης, αποτελεί και βασικότατο παράγοντα, στρατηγικής σημασίας, για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.
Η σημερινή «ανασχηματισμένη» συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΕΛΙΑ, πιστός συνεχιστής των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν ξεκινήσει με τον τεμαχισμό της ΔΕΗ για την ευκολότερη εκχώρηση της στον ιδιωτικό τομέα, επιχειρεί τώρα την παραχώρηση των περισσότερο προσοδοφόρων τομέων ηλεκτροπαραγωγικής ενέργειας στα αδηφάγα, παρασιτικά κερδοσκοπικά, ιδιωτικά συμφέροντα που, αν και αδειοδοτήθηκαν για επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας, προτίμησαν την κερδοσκοπική εκμετάλλευση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων της ΔΕΗ.
Η εξαγγελία της συγκυβέρνησης για αυξήσεις στα τιμολόγια των μικροκαταναλωτών, πέρα από τη παρότρυνση για υπερκατανάλωση, ακόμα και σπατάλη ενέργειας (να πουλήσει προϊόν θέλει ο ιδιώτης), δείχνει από που σκοπεύουν να αντλήσουν υπερκέρδη οι επίδοξοι νέοι ιδιοκτήτες των κερδοφόρων τομέων της ΔΕΗ.
Η εκποίηση στα ιδιωτικά συμφέροντα της ήδη υπάρχουσας υποδομής εκμετάλλευσης πρώτων υλών παραγωγής ενέργειας – λιγνιτοφόρες εκμεταλλεύσεις, υδροηλεκτρικά φράγματα και εγκαταστάσεις – αλλά και η απόλυτη εξάρτηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Αιολικά, Φωτοβολταϊκά, νέα υδροηλεκτρικά), ακόμα και ο ασφυκτικός έλεγχος στη μελλοντική χρήση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τα μεγαθήρια στον τομέα της ενέργειας, από τα ξένα και ντόπια ιδιωτικά συμφέροντα.
Η ιδιαιτερότητα των μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων να επηρεάζουν το μικροκλίμα, το περιβάλλον και τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, όπως και στην περιοχή μας οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε Άραχθο, Καλαμά, Αώο, από τη στιγμή που θα εκχωρηθούν στα ιδιωτικά συμφέροντα, δείχνει περίτρανα πως και οι σημερινές κυβερνήσεις οδεύουν στο δρόμο που τους όρισαν οι εντολοδόχοι τους, στο δρόμο της απώλειας εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο δρόμο των απολύσεων και της αφαίμαξης του ελληνικού λαού.

Γιάννενα, 3-7-2014

Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.)