Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Το ΝΕΡΟ είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ, ΑΦΘΟΝΟ και ΚΑΘΑΡΟ από τη ΦΥΣΗ και είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ κάθε ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Την περίοδο που τελειώνει ο πέμπτος και αρχίζει ο έκτος χρόνος της σκληρής και απάνθρωπης λιτότητας που επιβάλλουν στον λαό μας ξένοι και ντόπιοι κερδοσκόποι, επέλεξαν Δημοτικές Αρχές να εισπράξουν παλαιότερες, επιβεβαιωμένες(;;;) όπως λένε, οφειλές και από καταναλωτές νερού οικιακής χρήσης και μάλιστα, με Δικαστικές Αγωγές.
Ζούμε όμως στον 21ο αιώνα, όπου η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, τα έργα υποδομής (που ήδη τα έχουμε πληρώσει και τα πληρώνουμε συνεχώς ως φορολογούμενοι πολίτες, αλλά και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως Δημοτικά Τέλη και Δημοτικούς Φόρους, τα Τέλη κυκλοφορίας και άλλους έμμεσους φόρους) και τα τεχνικά μέσα που υπάρχουν, ελαχιστοποιούν το κόστος κατασκευής νέων έργων υποδομής και, με την υπεραφθονία νερών που παρέχει η φύση – τέτοιων ποσοτήτων που και με την εγκληματική ανεπάρκεια αντιπλημμυρικών έργων, προκαλούν καταστροφές, ακόμη και απώλειες ανθρώπινων ζωών – είναι αυτονόητο πως οι Δήμοι δεν έχουν την ανάγκη εσόδων από τις χρεώσεις Πάγιων Τελών και κατανάλωσης νερού οικιακής χρήσης κάτω από μια λογική ποσότητα, πόσο μάλλον από χρεώσεις τοκογλυφικών προσαυξήσεων μέχρι και 15% επί προσαυξήσεων για καθυστερημένες πληρωμές. Άλλωστε, Δήμοι που δεν έχουν καν καταμετρητές κατανάλωσης νερού σε πολλές Δημοτικές Ενότητες, εξασφαλίζουν  στους Δημότες τους άφθονο και καθαρό νερό χωρίς χρεώσεις, προστατεύοντάς τους από αυτές τις δαπάνες. Εξάλλου, σε πάμπολλες περιπτώσεις γίνονται ελάχιστες έως μηδενικές καταναλώσεις νερού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια απόδημων όπου τελικά χρεώνονται πάγια τέλη ως ανταποδοτικά, χωρίς να τους αποδίδεται, ούτε προϊόν, ούτε καμία υπηρεσία. Πάμπολλες επίσης είναι και οι περιπτώσεις με ελάχιστες καταναλώσεις από τους υπερήλικες και όσους άλλους έχουν απόμειναν στις Δημοτικές Ενότητες και όμως πληρώνουν Πάγια Τέλη, χωρίς να καταναλώνουν σχεδόν καθόλου νερό, προσαυξημένα και με ΦΠΑ!!! Αυτό είναι άνιση, άδικη και αυθαίρετη επιβάρυνση αυτών των Δημοτών, μπορεί όμως να αρθεί αυτή η αυθαιρεσία, με την απαλλαγή, όλων των πολιτών με μικρές καταναλώσεις νερού, από Πάγια Τέλη και χρεώσεις της μικρής κατανάλωσης των.
Κατά συνέπεια, η απαλλαγή από τα πάγια τέλη ύδρευσης και χρέωσης κατανάλωσης νερού ύδρευσης, μικρότερης των 150.00m3 ανά έτος (αναγκαίας ποσότητας για την υγιεινή διαβίωση μιας οικογένειας), είναι δίκαιη, επίκαιρη και αναγκαία, κινείται στην ίδια λογική που η πολιτεία απαλλάσσει από κάθε φορολόγηση εισοδήματα χαμηλότερα από καθοριζόμενο όριο, απαλλάσσει από κάθε φορολόγηση τη μικρή ακίνητη περιουσία, που τη βάλανε όμως και αυτή στο μάτι, με την επιβολή του Εν.Φ.Ι.Α.
Με την ίδια λογική καθιερώθηκαν επιδόματα ανεργίας, επιδοτήσεις πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Γιατί είναι ανεπίτρεπτο στον 21ο αιώνα και μέσα στον Παράδεισο(;) της Ε.Ε., να διασύρεται η προσωπικότητα του κάθε δημότη που, προκειμένου να επιβιώσει, αναγκάζεται να δηλώνει φτωχός, για να αναγνωρισθεί η φτώχια του από την εξουσία και να του παρασχεθεί μια πρόσκαιρη ελεημοσύνη ή παράταση πληρωμής για την αγορά νερού(!!!) και ειδών διατροφής που πετιούνται στις χωματερές προκειμένου να μην μειωθούν οι τιμές τους στις αγορές. Οι κοινωνικοί αγώνες και οι θυσίες των λαών, δεκαετίες τώρα, κέρδισαν και κατοχύρωσαν Συνταγματικά την υποχρεωτική 9/χρονη εκπαίδευση για όλους τους πολίτες, την ΔΩΡΕΑΝ παιδεία, την δωρεάν διανομή βιβλίων και συγγραμμάτων, την δωρεάν βοήθεια στο σπίτι και την βασική ιατροφαρμακευτική φροντίδα για την υγιεινή διαβίωση των πολιτών. Και αφού καταχτήθηκαν και κατοχυρώθηκαν Συνταγματικά τέτοιες παροχές, γιατί θα πρέπει ακόμη να επιβαρύνουν οι Δημοτικές Αρχές τους Δημότες τους με την επιβολή πάγιων τελών στο νερό, το κοινωνικό αυτό αγαθό που η φύση παρέχει δωρεάν και σε αφθονία και είναι απόλυτα απαραίτητο και αναγκαίο για την επιβίωση κάθε ζωντανού οργανισμού; Εξ’ άλλου, από αρχαιοτάτων χρόνων, δεν υπήρχε πολιτισμένη πόλη ή κωμόπολη να μην έχει σε κάθε συνοικία, σε κάθε γειτονιά, ένα σιντριβάνι, τεχνητά ή φυσικά κανάλια, ποτάμια, καταρράκτες ή λίμνες, μα προπάντων, δημόσιες βρύσες και κρουνούς, πραγματικά καλλιτεχνικά κοσμήματα που στόλιζαν τις πόλεις, δρόσιζαν το περιβάλλον και βέβαια ικανοποιούσαν τις ανάγκες των Δημοτών, όλο το 24/ωρο, δωρεάν. Όσο για τα έργα υποδομής εκείνης της εποχής, δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν, αξιοσημείωτα είναι τα δαιδαλώδη πήλινα δίκτυα ύδρευσης που μετέφεραν το νερό στα σπίτια και τα δημόσια κτίρια των αρχαίων ελληνικών πόλεων, τα μνημειώδη ρωμαϊκά έργα υδραγωγείων και μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων καθαρών νερών από πολλά χιλιόμετρα απόσταση, χωρίς, υποθέτω, να περάσει από το μυαλό τους να χρεώνουν τους πολίτες τους με Ανταποδοτικά Πάγια Τέλη Ύδρευσης!!! Για να μην πάμε ακόμη πιο παληά, στη Αίγυπτο, την Βαβυλωνία, τη Μεσοποταμία και ακόμη πιο ανατολικά.
Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλες κοινωνικές παροχές που δεν πρέπει να επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες στην εποχή μας, αφού πετιούνται, προκειμένου να λειτουργήσουν οι κανόνες της εμπορευματοποίησης και της εκμετάλλευσης όπως, για παράδειγμα, η ηλεκτρική ενέργεια που «γειώνεται», (χαραμίζεται δηλαδή) τις νυκτερινές ώρες που υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας, αντί να διανέμεται χωρίς χρέωση, δωρεάν.
Και βέβαια οι Δημοτικές Αρχές, δεν εκλέγονται από τους Δημότες τους για να γίνονται εισπράκτορες και φορείς μεταφοράς των χρημάτων τους στους τοκογλύφους-δανειστές με πρόσχημα την σωτηρία της χώρας, εμπορευματοποιώντας τα κοινωνικά αγαθά και πρωτίστως το νερό. Πρέπει να τελειώνει επιτέλους αυτή η επιχειρηματολογία για δήθεν αναγκαία ανταποδοτικά Πάγια Τέλη Ύδρευσης και χρεώσεις στις μικρές ειδικά καταναλώσεις νερού ύδρευσης, επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις και αδυναμίες. Και ούτε λόγος να γίνεται βέβαια για παραχώρηση της διαχείρισης των νερών σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια κινείται η λογική για την κατάργηση των Πάγιων Τελών Ύδρευσης και χρεώσεων νερού ύδρευσης έως 150.00m3 ανά έτος, ώστε να εξασφαλίζονται οι ανάγκες των Δημοτών και να προστατεύονται τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά, που θα τα διαχειρίζονται οι ίδιοι για να καλύπτουν άλλες βασικές ανάγκες βιοπορισμού των.
Άλλωστε, εάν οι Δήμαρχοι φρόντιζαν να απαλλάξουν τους Δημότες τους από αυτές τις επιβαρύνσεις των Πάγιων Τελών Ύδρευσης και τις χρεώσεις μικρών καταναλώσεων νερού, αλλά και σε άλλες κοινωνικές παροχές, δεν θα χρειάζονταν να αναρωτιούνται πως «… Αν δεν μπορώ να πάρω χρήματα για τα τροφεία των παιδικών σταθμών ή την αποκομιδή των σκουπιδιών θα γίνουμε όλοι ρεζίλι. Και έπειτα ποιά θα είναι η χρησιμότητά μας;»… όπως αναρωτήθηκε κάποιος από τους Δημάρχους.

Γι’ αυτό θα πρέπει να καταργηθούν τα Πάγια Τέλη Ύδρευσης και οι χρεώσεις μικρής κατανάλωσης νερού και να ανακληθούν άμεσα οι Δικαστικές Αγωγές κατά των δημοτών για οφειλές Πάγιων Τελών Ύδρευσης μικρών καταναλώσεων.

Γιάννενα, 15-05-2015

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ (Α.Κ.Μ.Η.)