Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Για την προσφυγική κρίση

Γιάννενα, 09-03-2016

Οι προσφυγικές ροές είναι θλιβερό επακόλουθο των περιφερειακών συρράξεων και των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτικών επεμβάσεων που συνεχίζονται ακατάπαυστα στη πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Είναι το προμελετημένο, εγκληματικό αποτέλεσμα της πολεμικής κραυγής του σφαγέα -΄΄πλανητάρχη΄΄ Μπους το 2001 περί ΄΄… τιμωρίας των 70 χωρών του κακού…΄΄ και η απειλή προς κάθε κατεύθυνση πως ΄΄… όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός μας …΄΄. Έτσι και ο Συριακός λαός μαζί με τους λαούς της Βόρειας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και τους υπόλοιπους που θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, είτε από τις βόμβες των επιδρομέων ιμπεριαλιστών είτε από τη πείνα και τους λοιμούς που τους προκαλούν οι εκμεταλλευτές και θα ξεσπάσουν στις χώρες τους, οδηγούνται στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις αρχικές δηλώσεις υποδοχής των προσφύγων, εφαρμόζει μια διαφορετική μη συνεκτική στρατηγική και στρέφεται κατά περίπτωση στην απαγόρευση ασφαλών διόδων, στα κλειστά σύνορα, στην επιλεκτική είσοδο έναντι αντιτίμου και στην αποτροπή των ροών, με την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στην φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας. Η πολιτική της αποτροπής αποδείχθηκε αναποτελεσματική, καθώς τίποτε δεν σταματάει τους πρόσφυγες αλλά τους οδηγεί σε ριψοκίνδυνους δρόμους, με αποτέλεσμα τα εκατοντάδες θύματα στην προσπάθεια να διασχίσουν το Αιγαίο.
Η Ελληνική κυβέρνηση μη θέλοντας να ανοίξει τα χερσαία σύνορά της (φράχτης του Έβρου) ώστε να αποτρέψει τους πνιγμούς και ανέτοιμη να φιλοξενήσει πρόσφυγες με αξιοπρεπείς όρους συμφωνεί και αποδέχεται το ΝΑΤΟ ως δύναμη αποτροπής όταν όλοι κατανοούν ότι η παρουσία του στην εμπόλεμη ζώνη αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάφλεξη και όχι στο τέλος του πολέμου στην Συρία και το σταμάτημα των προσφυγικών ροών.
Σήμερα 15.000 άνθρωποι περίπου, συνωθούνται στα κλειστά σύνορα των βορείων γειτόνων και αν αυτό συνεχιστεί, αύριο θα εγκατασταθούν σε όλη την χώρα. Θεωρούμε ότι είναι καθήκον της τοπικής μας κοινωνίας να συνδράμει στη φιλοξενία και την φροντίδα εξαθλιωμένων ανθρώπων και να αποτρέψει το παιχνίδι του ρατσισμού-εθνικισμού και της μιντιακής του εκμετάλλευσης. Θεωρούμε ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια οφείλουν να συντονίσουν  και να οργανώσουν άμεσα τις ανάγκες σε χώρους και υπηρεσίες με την συνδρομή του Δημόσιου συστήματος Υγείας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των επαγγελματικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, για να στηρίξουν τις ανάγκες φιλοξενίας των προσφύγων.
                                                                                                           
Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.)