1. Γενική και παραδεκτή-ακόμα και απ’ αυτούς που τη δημιουργούν-είναι η εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, σ’ όλους τους τομείς και τους κλάδους εργασίας. Ως συστατικό και παράγωγο στοιχείο των παραγωγικών σχέσεων του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, η κρίση, ενδογενής του ίδιου του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, καταστρέφει τις παραγωγικές δυνάμεις, επιδιώκοντας το μέγιστο κέρδος σε βάρος του κοινωνικού οφέλους, της προγραμματισμένης παραγωγής και της δίκαιης κατανομής του παραγόμενου προϊόντος.
2. Η καταστροφή του φυσικού πλούτου και η ασύδοτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με «νέες καινοτόμες και πράσινες» μεθόδους, δημιουργεί νέες τεχνολογικές-επιστημονικές ειδικότητες, οι οποίες όμως αναπτύσσονται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο των κυρίαρχων δυνάμεων για να υπηρετήσουν το βασικό στόχο, την ιδιοποίηση του μέγιστου δυνατού κέρδους.
3. Στα κριτήρια αυτά προσαρμόζεται και η εκπαιδευτική διαδικασία και στη χώρα μας γενικά, αλλά και στην περιοχή μας ειδικά. Αντί να ιδρύουν επιστημονικούς τομείς προσαρμοσμένους και απαραίτητους για την ανάπτυξη της χώρας, ιδρύουν σχολές και ειδικότητες χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα, άναρχα και απρογραμμάτιστα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση πως η επιστημονική κατάρτιση θα επιφέρει επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση, επιβαρύνοντας όμως οικονομικά, χιλιάδες οικογένειες, χωρίς τελικά επαγγελματική προοπτική.
4. Η αυξημένη ανεργία, ως παράγωγο του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, πλήττει και το επιστημονικό παραγωγικό δυναμικό. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα μεγάλα τραστ και τα μονοπώλια επιβάλλουν την απαξίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των σχολών που δεν αποφέρουν εμπράγματο όφελος και επιλέγουν τους «καλλίτερους» επιστήμονες που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς των.
5. Οι πρόσφατες αντιδράσεις των πτυχιούχων και των σπουδαστών του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης καθώς και του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, καταδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο τους οδηγούν οι ιθύνοντες των κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, η ίδρυση τμήματος Αρχιτεκτονικής, χωρίς τα υπόλοιπα τμήματα Πολυτεχνείου, μάλλον για εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών προορίζεται, παρά για την κοινωνική προσφορά, την ανάδειξη και την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής της Ηπείρου.
6. Ενδεικτικά του μεγέθους της κρίσης, είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία η μεταβολή της οικοδομικής δραστηριότητας για τον Αύγουστο του 2010 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009 σε όγκο (m3) ήταν: Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: (-48.00%), Ήπειρος: (-41.50%), Αττική: (-39.60%), Δ. Ελλάδα: (-38.8%), Κρήτη: (-35.5%), Στερεά Ελλάδα: (-35.2%), Δυτική Μακεδονία: (-30.3%). Ειδικά για την Ήπειρο και για τον Αύγουστο του 2010 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009, εκδόθηκαν 137 οικοδομικές άδειες (-20%), με 37000.00m2 (-39.20 %) και 134700.00m3 (-41.50%). Για το οχτάμηνο Ιανουαρίου - Αύγούστου 2010 σε σχέση με αυτό του 2009 υπήρξε μείωση στον αριθμό των Οικ. Αδειών κατά 8.70%, μείωση κατά 18.00% για την επιφάνεια των κτισμάτων, όπως και για τον όγκο. Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας συνεπάγεται τη μείωση της απασχόλησης και στον κλάδο των μηχανικών, ή με άλλα λόγια αύξηση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της ετεροαπασχόλησης.
7. α. Αυτή τη ζοφερή κατάσταση εκμεταλλεύονται τα μεγάλα τεχνικά γραφεία και εταιρείες και απομυζούν τους μηχανικούς που απασχολούν, αφενός μεν με το να αυξάνουν τις ώρες εργασίας, επιβάλλοντας παράλληλα εξοντωτικούς ρυθμούς, αφ΄ ετέρου δε με το να μειώνουν τους μισθούς και να καταστρατηγούν κάθε έννοια εργοδοτικής υποχρέωσης, είτε εκμεταλλευόμενοι το νέο εργασιακό καθεστώς, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, είτε γενικεύοντας τον εργασιακό μεσαίωνα της αμοιβής με δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι»). Οι απολύσεις, οι εκβιασμοί και οι απειλές συνδικαλιστών και όσων τολμήσουν να ενταχθούν στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η καταστρατήγηση και η μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης σε εργοτάξια και γραφεία είναι μόνιμα φαινόμενα.
7. β. Ταυτόχρονα η άναρχη, απρογραμμάτιστη και χωρίς αντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής και της κοινωνίας λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημιουργεί «πλεονάζον» τεχνικοεπιστημονικό δυναμικού που, σε τελευταία ανάλυση λειτουργεί ως εφεδρικός στρατός άνεργων επιστημόνων, εύκολα εκμεταλλεύσιμων.
8. Η οικονομική ύφεση δεν αφήνει ανεπηρέαστο και τον ευρύτεροo δημόσιο τομέα., στον οποίο ήδη έχει αρχίσει η μείωση θέσεων εργασίας του τεχνικού προσωπικού, είτε λόγω ιδιωτικοποίησης ή κατάργησης των ΔΕΚΟ και άλλων 4.000 δημοτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο επέλασης του «Καλλικράτη», είτε λόγω εφαρμογής του κακόφημου μνημονίου, μέσω του οποίου Ε. Ε., Δ. Ν. Τ. και Ε. Κ. Τ. (η γνωστή τρόϊκα) επιβάλλουν μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, είτε ακόμη με την περιθωριοποίηση εταιρειών, όπως η «Εγνατία Οδός Α. Ε.».
9. α. Αν σ’ όλα αυτά προστεθεί η συρρίκνωση των επενδύσεων σε δημόσια έργα, τα οποία αποτελούν το σημαντικότερο αντικείμενο για τους αυτοαπασχολούμενους στον κατασκευαστικό κλάδο μικρομεσαίους εργολάβους μηχανικούς, καθώς και η πρόταση για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των μελετών και επιβλέψεων, που όλως παραδόξως και ακατανοήτως ονομάζουν «άνοιγμα επαγγέλματος» και η οποία ανοίγει το δρόμο για την επικράτηση του νόμου της ζούγκλας και του παζαρέματος στο πεδίο άσκησης του επαγγέλματος, ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών εργολάβων και μελετητών που θα περάσει στην ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη.
9.β. Άλλωστε ο καπιταλισμός στην περίοδο της κρίσης του, γίνεται πιο επιθετικός και θέλει να εισβάλει παντού, να ελέγξει πλήρως τα εμπορεύματα «κατοικία-έργα», συγκεντροποιώντας την παραγωγή τους (μελέτη-επίβλεψη-κατασκευή) σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία με την διασύνδεσή τους με το τραπεζικό κεφάλαιο (δάνεια, υποθήκες, ασφάλιση, αξιολογήσεις, πιστοποιήσεις κλπ.), θα καταστήσουν την κατοικία αντικείμενο πιο σκληρής τοκογλυφικής εκμετάλλευσης και κερδοφορίας, «όνειρο θερινής νυκτός» για τους όλο και πιο φτωχούς εργάτες, αγρότες, υπαλλήλους κλπ, εξοβελίζοντας ταυτόχρονα από το χώρο τους μικρομεσαίους μελετητές και κατασκευαστές.
9. γ. Με απλά λόγια πολλά τεχνικά γραφεία θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτά ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί εργολάβοι ή μελετητές θα είναι πια άνεργοι.
10. Άνεργοι που όμως δεν αρμόζει να έχουν ταμείο ανεργίας γιατί «πέφτει η υπόληψη» του μηχανικού στα μάτια της κοινωνίας. Από το 1986 υπήρχε πρόταση από τις τότε παρατάξεις «Ανεξάρτητη Συσπείρωση» και «Αριστερή Κίνηση» για ίδρυση Ταμείου Ανεργίας Μηχανικών, που μετά από συνεχείς αναβολές συζήτησης του θέματος, στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας στις 31-1-1987 πάρθηκε η απόφαση για την ίδρυση του ταμείου, παρά την αντίθετη άποψη των υπόλοιπων παρατάξεων, μηδέ εξαιρουμένης και της «Πανεπιστημονικής». Η διαπαραταξιακή επιτροπή που ορίστηκε από την Αντιπροσωπεία, παρουσίασε τεκμηριωμένη πρόταση για τη συγκρότηση, τη λειτουργία, τους πόρους και τα επιδόματα που θα έδινε το Ταμείο, και συζητήθηκε στη συνεδρίαση στις 4-7-1987, χωρίς όμως να παρθεί κάποια απόφαση, αφού οι παρατάξεις «Πανεπιστημονική» ΔΚΜ, ΑΔΗΚ, ΔΕΜ, παρέπεμψαν το θέμα στις καλένδες.
Οι πόροι του Ταμείου που προτάθηκαν ήταν:
Ι) 0,5% στις συνολικές δαπάνες Τακτικού Προϋπολογισμού και Δημοσίων Επενδύσεων (μελέτες-έργα).
ΙΙ) 2% πάνω στις αμοιβές μελετών και επιβλέψεων Ιδιωτικών και Δημόσιων έργων.
ΙΙΙ) 2% πάνω στα τεκμαρτά καθαρά κέρδη των εργολάβων Δημοσίων Έργων.
ΙV) 0.1% πάνω στον προϋπολογισμό των ιδιωτικών έργων.
V) Έμμεση επιδότηση, με την πλήρη απαλλαγή των άνεργων και μισοάνεργων μηχανικών από τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ.
Παράλληλα, προτάθηκαν και κάποιοι άλλοι πιθανοί πόροι, όπως η θέσπιση ειδικού μηχανόσημου για τις πωλήσεις ακινήτων και τα Τοπογραφικά Διαγράμματα, για την εγκυρότητα των πινάκων ποσοστών οριζόντιας ιδιοκτησίας, όπως επίσης, ποσοστό υπέρ του Ταμείου από τις Διαιτησίες-Πραγματογνωμοσύνες που κάνουν τα μέλη του ΤΕΕ κλπ.
Αντ’ αυτών, μετά από 23 (είκοσι τρία!!!) χρόνια, έχουμε το Ταμείο Προνοιακών Παροχών με πόρους … επιπλέον εισφορές των μελών του ΤΕΕ !!!
11. Έτσι λοιπόν, συνοψίζοντας:
11.α. Η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών των μελετών, οι επιχειρησιακές συμβάσεις αντί των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η έλλειψη εργασιακού αντικειμένου για τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών, ιδιαίτερα των νέων, μεσούσης της οικονομικής ύφεσης, μα και από την απορρόφηση του εργασιακού αντικειμένου από τα μεγάλα μελετητικά γραφεία και τις κατασκευαστικές εταιρείες.
11.β. Οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές και η πενιχρή ιατροφαρμακευτική κάλυψη,
11.γ. Οι απολύσεις στο Δημόσιο και η πρόσληψη (έναν στους πέντε) με «μνημονιακό» μισθολόγιο της τάξης των 700– 1000€.
οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών στην απόγνωση του άνεργου και της πλημμελούς διαβίωσης.
12. Και το ΤΕΕ…; Αυτοί που το διοικούν δεν διάβασαν ποτέ την παράγραφο 3 του άρθρου 4 του Ν.1486/1984 που αναφέρεται στην υποχρέωσή τους να προασπίζονται και να προωθούν τα συμφέροντα των μελών του ΤΕΕ; να «… μεριμνά για την είσπραξη των νόμιμων αμοιβών τους, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, φροντίζει για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση, την προαγωγή και προστασία του κύρους των μελών του, την επιστημονική πρόοδο, ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους, εκδίδει ενημερωτικό και επιστημονικό τύπο και άλλες ειδικές εκδόσεις, ενισχύει τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης των μηχανικών σε δραστηριότητες σχετικές με τους σκοπούς του, μελετά νέες μορφές επαγγελματικής οργάνωσης και εργασίας των μελών του…». Θεωρούν πως το καθήκον τους είναι μονάχα να υπηρετούν και να εφαρμόζουν πιστά και απαρέγκλιτα τις επιλογές της κάθε κυβέρνησης, ακόμα και αυτής του μνημονίου; Να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τις απολύσεις και τον εξοστρακισμό στην ανεργία χιλιάδων συναδέλφων, γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων μελετητικών και κατασκευαστικών εταιρειών;
13.α. Μπήκανε καθόλου στον κόπο να σκεφτούν πως θα αντιμετωπίσουν τη σαρωτική επέλαση του «Καλλικράτη», ως πρώτη εφαρμογή του υποδουλωτικού μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Γιατί παραπλανούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών, πως η «πράσινη ανάπτυξη» και η εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί διέξοδο στη κρίση, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως μονάχα Ανώνυμες Εταιρείες και μεγάλα τεχνικά γραφεία θα καρπωθούν τα όποια οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση και αυτών των πηγών ενέργειας;
13.β. Φτώχυνε τόσο πολύ το ΤΕΕ που στην πράξη έχει καταργήσει τις ομάδες εργασίας, οι οποίες σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητες, γιατί μέσα από αυτές θα προέκυπταν λύσεις για ορισμένα προβλήματα της περιοχής μας, ώστε στη συνέχεια να ήταν δυνατή η διεκδίκηση της υλοποίησής τους;
13. γ. Δεν θα ήταν μια ακόμη ανακούφιση η υποχρέωση πρόσληψης μηχανικών από τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες και τα τεχνικά γραφεία με βάση την επιστημονική ειδικότητα που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και το μέγεθος κάθε μελετούμενου ή εκτελούμενου έργους;
13.δ. Δεν θα άμβλυνε στοιχειωδώς το πρόβλημα της ανεργίας η ενθάρρυνση από το ΤΕΕ δημιουργίας σχημάτων σε συνεταιριστική-συνεργατική βάση και με κοινωνικό ρόλο;
13.ε. Γιατί το ΤΕΕ και κανένας άλλος μέχρι σήμερα δεν έχει καταγγέλλει το απαράδεκτο, ευρύτατα διαδεδομένο το τελευταίο διάστημα, σύστημα της κατάτμησης και απ΄ ευθείας ανάθεσης έργων και μελετών, με την επίκληση του ανύπαρκτου τις περισσότερες φορές «κατεπείγοντος», από τους Υπουργούς, τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους, στους λίγους γνωστούς και ημετέρους;
14. Αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσανε να σκεφτούν οι διοικούντες το ΤΕΕ αν πραγματικά προάσπιζαν τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του, ειδικά σ΄ αυτή την ζοφερή περίοδο της οικονομικής ύφεσης και του «μνημονίου». Όμως το πρόβλημα της ανεργίας και στον κλάδο των μηχανικών, δεν μπορεί να λυθεί μακριά και έξω, αλλά σε συντονισμό με τους αγώνες όλων των εργαζομένων, των μισθωτών, των αγροτών, που είναι θύματα της ίδιας πολιτικής, δεν μπορεί να λυθεί οριστικά, αν δεν αλλάξουν οι δομές του οικονομικοπολιτικού συστήματος, αν δεν πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
• ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
• ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
• ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ
• ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
• ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ
• ΟΧΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
• ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
• ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ, ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ
ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
• ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΚΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ –ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ, ΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ – ΙΣΟΤΗΤΑ- ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
Ιωάννινα 2-2-2011 A. K. M. H
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου