Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της Αριστερής Κίνησης Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.) για τις εκλογές στο Τ.Ε.Ε. στις 20/11/2016




  Προσέγγιση της πολιτικής συγκυρίας
Oι εργαζόμενοι και όλος ο λαός στη χώρα μας βιώνουν πρωτοφανείς συνθήκες φτώχειας, ανεργίας και εξαθλίωσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη λεηλασία, σε όλο το φάσμα των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, μέσα από μια ολομέτωπη επίθεση που ξεκίνησαν προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κ.α.) και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο όνομα δήθεν της Αριστεράς, υποσχόμενη να καταργήσει μνημόνια και λιτότητα.
Με την υπογραφή - μαζί με τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις - του 3ου πιο επώδυνου για το λαό Μνημονίου, με πραξικοπηματικές διαδικασίες που εξευτελίζουν και αυτούς τους αστικούς δημοκρατικούς θεσμούς, επιβάλλει νέες σαρωτικές μειώσεις μισθών, συντάξεων, άγρια φορολεηλασία, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της χώρας και της δημόσιας περιουσίας, για την αύξηση - χωρίς όρια - της κερδοφορίας  ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.
Η υποταγή στους «σιδερένιους κανόνες» της Ευρωζώνης και η υποτέλεια της κυβέρνησης στις πολιτικές ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, μετέτρεψαν την προεκλογική απάτη της «επαναδιαπραγμάτευσης» σε πιστή εφαρμογή των όρων που επέβαλαν οι τοκογλύφοι δανειστές. Αποδείχτηκε ότι η ΕΕ είναι μια ιμπεριαλιστική-ληστρική συμμαχία της κεφαλαιοκρατίας, που τσακίζει ελευθερίες και δικαιώματα, χώρες και λαούς.
Η ηγεσία και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά σχέση με την Αριστερά. Απεναντίας συκοφαντεί και δυσφημίζει την ιστορία, τις ιδέες και τους αγώνες της Αριστεράς, είναι η χρήσιμη για το σύστημα «Αριστερά», που κάνει αυτά που με δυσκολία θα έκανε η κλασσική Δεξιά. Στο όνομα της δήθεν Αριστεράς καθημερινά αυξάνονται οι απολυμένοι, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι ανασφάλιστοι, οι οφειλέτες στα ταμεία, στην εφορεία και στις τράπεζες, αυξάνεται η απογοήτευση, που έχει οδηγήσει στην κάμψη εκείνων των κοινωνικών αγώνων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές. Για την κατάσταση αυτή μεγάλη ευθύνη έχουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά και η εσωστρεφής τακτική του ΠΑΜΕ.
Το ίδιο διάστημα οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών, μέσα από την όξυνση του ανταγωνισμού τους και σαν αποτέλεσμα της βαθιάς, παγκόσμιας και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, φέρνουν μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία για τους λαούς και ένα τεράστιο προσφυγικό ρεύμα. Οι φλόγες του πολέμου ζώνουν την χώρα μας σαν ένα τεράστιο τόξο από την Λιβύη, την Μέση Ανατολή και την Συρία, μέχρι τα ταραγμένα Βαλκάνια και την Ουκρανία.

Ο  κλάδος των μηχανικών και το ΤΕΕ                                                                                                     
Οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών, που συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα, δεν μοιράζονται «δίκαια» σε όλους, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα εξοντώνονται, την ίδια στιγμή που οι δανειστές και το κεφάλαιο αυξάνουν τα κέρδη τους.
Εμείς πάντα λέγαμε : «Όταν πεινάει ο λαός πεινάνε και οι εργαζόμενοι μηχανικοί».
Έτσι και στον κλάδο μας, καθώς δεν υπάρχει «ενιαίο στρώμα μηχανικών», παρά μόνο ως προσφιλής όρος των κυρίαρχων παρατάξεων του Τ.Ε.Ε. για να θολώνουν το τοπίο, όταν η ανεργία, η υποαπασχόληση, η μείωση των αποδοχών, η μετανάστευση, αποτελούν την καταθλιπτική καθημερινότητα της πλειονότητας των συναδέλφων, επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στην οδοποιία, αλλά και ευρύτερα, αποκομίζουν κέρδη επωφελούμενα της μείωσης του εργασιακού κόστους, της στρατιάς των ανέργων, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της εγκαθίδρυσης της αγοράς των «επαγγελματικών προσόντων», καταστάσεων που επιβλήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές.
Η σύμπραξη του Τ.Ε.Ε. στις πολιτικές των μνημονίων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απαξίωση του επαγγέλματος και στον εξευτελισμό των όρων άσκησής του. Οι ηγεσίες του Τ.Ε.Ε. που εναλλάχτηκαν κατά την τελευταία τριετία, όπως και οι προηγούμενες, ως σύμβουλοι ενός κράτους πιστού στο κεφάλαιο και στα ξένα αφεντικά, εξασφάλισαν τις βασικές επιλογές των τοκογλύφων δανειστών, του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, εις βάρος τις χειμαζόμενης πλειοψηφίας των συναδέλφων, με αντίτιμο την κυβερνητική ανέλιξη, την πολιτική και επαγγελματική συναλλαγή, την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Ας μη ξεχνάμε την ευθύνη της διοίκησης του Τ.Ε.Ε. στην κατάργηση των Σ.Σ.Ε. (Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) και των ελάχιστων αμοιβών, στη συναίνεση στη ληστρική αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ και στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής με χρήματα των ασφαλισμένων, στη συρρίκνωση των προνοιακών παροχών, μέσα από την ένταξη του ταμείου στον ΕΟΠΥΥ, στο ζήτημα του κουρέματος των αποθεματικών του ταμείου.

ΤΕΕ/Tμήμα Ηπείρου
Σε αναλογία με το Κεντρικό και σε σχέση με τα εκρηκτικά προβλήματα των μηχανικών, το Τοπικό ΤΕΕ (ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου), κάτω από την επιφάνεια ενός αγωνιστικού και επικοινωνιακού μανδύα, που ενδύεται κατά καιρούς, μεταλλάσσεται σε φορέα επιχειρηματικοποίησης των μηχανικών, ώστε να διασωθεί στη συνείδηση του κλάδου κατά την νέα εποχή της μνημονιακής πραγματικότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγωνιστικές κορώνες για το νέο ασφαλιστικό νόμο σίγησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2016, αλλά και το ότι οι άτυπες επιτροπές που συστάθηκαν για τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά θέματα ποτέ δεν λειτούργησαν. Η Διοικούσα Επιτροπή φρόντιζε μέσα από τις ανακοινώσεις της για αρκετά θέματα της περιοχής να κρατά τη συνέχεια της διαχρονικής λογικής της, που συνίσταται να φροντίζει τις ισορροπίες, ώστε να μην πολυενοχλεί τις ντόπιες και τις κεντρικές εξουσίες.
      Αυτή την τριετία, ο ρόλος της Αντιπροσωπείας δεν ήταν απλά υποβαθμισμένος ήταν ανύπαρκτος. Πρακτικά η Αντιπροσωπεία δεν συνήλθε, παρά ελάχιστες φορές, και οι όποιες αποφάσεις της ήταν προειλημμένες. Οι παρεμβάσεις μας στις συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας σχετικά με καίρια ζητήματα, που απασχολούν την περιοχή μας και την πλειοψηφία των μηχανικών, αγνοήθηκαν.
Οι ελάχιστες συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας χαρακτηρίστηκαν εκτός από την απουσία ελέγχου των πράξεων της Διοικούσας επιτροπής και από την ένδεια των ερωτήσεων, τοποθετήσεων, παρεμβάσεων, συζητήσεων, ψηφισμάτων, ή αφιερώθηκαν στο ροκάνισμα του χρόνου προκειμένου να μη συζητηθούν καίρια και σημαντικά θέματα που απασχολούν την πλειοψηφία των συναδέλφων. Η όλη εικόνα της Αντιπροσωπείας έμοιαζε να βγαίνει από μία άλλη εποχή μακαριότητας και νιρβάνας όταν γύρω καταρρέει ο κόσμος για την πλειοψηφία των μηχανικών.
Ευθύνες για όλα τα παραπάνω έχουν όλες οι ηγεσίες των παρατάξεων που εδώ και δεκαετίες σε αγαστή και παρασκηνιακή συνεργασία διοικούν το ΤΕΕ τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο (ΔΚΜ ή Διάδραση, ΠΑΣΚ ή ΔΗΣΥΜ, Ενότητα Μηχανικών).
Η απαξιωτική αυτή συμπεριφορά, που ακολουθούν χρόνια τώρα, απέναντι στη νοημοσύνη των μελών του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου και των προβλημάτων που τους απασχολούν, τόσο η κεντρική όσο και η τοπική ηγεσία του ΤΕΕ, πρέπει να σταματήσει και είναι υποχρέωση όλων μας.
Φυσική εξέλιξη της παραπάνω λογικής και πρακτικής των κυρίαρχων παρατάξεων αποτελεί και η τυχοδιωκτική μεταμφίεσή τους ενόψει και αυτών των εκλογών. Συγκεκριμένα, η ΔΚΜ αφού μεταλλάχθηκε σε Διάδραση (η οποία παραμένει!), επέστρεψε στην πρότερη επωνυμία της, επιθυμώντας με σαφήνεια την κομματική ομπρέλα. Η Δημοκρατική Ενωτική Συνεργασία Μηχανικών προέκυψε ως γενόσημο της ΠΑΣΚ και της Ενότητας Μηχανικών και η Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών ως γενόσημο της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας, μη επιθυμώντας αυτή την χρονική στιγμή το κομματικό στίγμα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα της αδράνειας και της δημοσιοϋπαλληλικής λειτουργίας του ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου, σαν παράταξη, είμαστε η μόνη που προσπαθήσαμε, με πολλές αδυναμίες και ελλείψεις, να αναδείξουμε μέσα στη Διοικούσα, στη Αντιπροσωπεία, στην ιστοσελίδα μας, στα τοπικά ΜΜΕ, με εισηγήσεις, ανακοινώσεις, ψηφίσματα, με παρεμβάσεις, με προκηρύξεις και πανό σε συγκεντρώσεις, σε πορείες και σε συλλαλητήρια, ζητήματα των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών και ζητήματα του τόπου μας.
Έτσι θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στο χώρο του ΤΕΕ αποκαλυπτικά, καταγγελτικά και ανατρεπτικά, όπου μπορούμε. Όμως, θα συνεχίσουμε να μιλάμε και «εξωθεσμικά» (εκτός ΤΕΕ), με ανακοινώσεις και άλλες παρεμβάσεις και δράσεις για όλα τα τεχνικά και όχι μόνον ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας από την πλευρά των συμφερόντων των μαχόμενων μηχανικών και των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, όπως λειτουργήσαμε και το προηγούμενο διάστημα. 
Καλούμε τους «πληβείους» μηχανικούς, τους άνεργους, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους υποαπασχολούμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους μηχανικούς της βιοπάλης να οργανώσουμε τον αγώνα μας, «εντός-εκτός και εναντίον» του ΤΕΕ και σε κοινό μέτωπο και συντονισμό με το λαό της περιοχής που πλήττεται από τη μνημονιακή, και όχι μόνο, λαίλαπα.

Οι μηχανικοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν με τους άλλους εργαζόμενους

Οι στόχοι μας:
  • Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των μηχανικών, που βρίσκονται εκτός των τειχών της «μάσας» και της ρεμούλας, η επαναφορά της συμμετοχής, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης στις συνειδήσεις των συναδέλφων, αλλά και της αντίληψης της ενότητας των εργαζομένων, κόντρα στις ατομικές λογικές και αντιλήψεις.
  • Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά ενάντια στην ανεργία και στις απολύσεις, η υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και η αγωνιστική διεκδίκηση ίδρυσης Ταμείου Ανεργίας, χωρίς νέες επιβαρύνσεις των συναδέλφων, ειδικά σήμερα που γενικεύεται η ανεργία και η υποαπασχόληση.
  • Κατάργηση της αναδρομικής αύξησης των εισφορών, των εισφορών για ανέργους μηχανικούς και της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ, που δεν αποδίδεται στους άνεργους μηχανικούς.
  • Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από την δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με εξαίρεση τις εργοδοτικές οφειλές. Άρση των τοκογλυφικών όρων και «διακανονισμού» των ασφαλιστικών οφειλών.
  • Απεμπλοκή άμεσα του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής με την διασφάλιση - επιστροφή των αποθεματικών του.
  • Η ανάδειξη των προβλημάτων της υπανάπτυξης, της απομόνωσης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Περιφέρειας μας και η σύνδεση των αγώνων των μηχανικών με τους γενικότερους αγώνες του λαού μας, γιατί μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα των μηχανικών.
  • Η συμμετοχή σε συλλογικότητες, η δραστηριοποίηση επιστημονικών ή άλλων συλλόγων, η δημιουργία επιτροπών και πρωτοβουλιών, με κριτήριο την μαζική και αποτελεσματική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Και παραπέρα:
  • Πρέπει να πούμε όχι στο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης με κέντρο το κέρδος. Να αντισταθούμε στην πολιτική της κυβέρνησης, στο μονόδρομο της ΟΝΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα «σιδηρά» Προγράμματα Σταθερότητας-Σύνθλιψης, στον ιμπεριαλισμό, στον εθνικισμό, στον ρατσισμό και στον πόλεμο, στις κρατικές πολιτικές για περιορισμό κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Να πούμε όχι στην εμπορευματοποίηση των πάντων, στον ‘ελεύθερο’ ανταγωνισμό, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, στα καταναλωτικά πρότυπα και στην καταλήστευση των φυσικών πόρων. Να αντισταθούμε στην εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
  • Αρνούμαστε την διαχείριση της τύχης μας «εν τη απουσία μας» και για λογαριασμό μας - και στο ΤΕΕ και στην κοινωνία – από τους γνωστούς καρεκλοκένταυρους και χαμαιλέοντες της πολιτικής. Οι συνδιαχειριστικές λογικές, οι συμμαχίες κορυφής και τα κομματικά παζάρια δεν είναι στη λογική μας, η δε λειτουργία μας είναι αμεσοδημοκρατική, με ανακλητότητα των εκπροσώπων μας και την εκ περιτροπής κυκλική εκπροσώπηση.
  • Να συνεχίσουμε να βαδίζουμε κόντρα σε κυρίαρχα ρεύματα, σε πλειοψηφικά φετίχ, σε παγιωμένες αντιλήψεις. Έτσι ή αλλιώς το αύριο ή θα φέρνει τη δική μας σφραγίδα ή θα στρέφεται εναντίον μας. Η ελπίδα είναι στην δράση των πολλών, των νέων, των εργαζομένων. Εμείς πάντα υπερασπίζαμε το δικαίωμα του κοινού ν’ ανεβαίνει στην σκηνή για να χαλάσει ένα στημένο παιγνίδι. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Σε αυτή τη βάση σας καλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας (διαδικτυακά και «δια ζώσης») και στο βαθμό που συμμερίζεστε τις απόψεις μας να μας στηρίξετε σε αυτές τις εκλογές, αλλά πάνω απ’ όλα να συσστρατευτούμε στους αγώνες που θα αναπτυχθούν στους χαλεπούς καιρούς που έρχονται.

Στο ψηφοδέλτιο της
Αριστερής Κίνησης Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.)
για τις εκλογές στις 20/11/2016 συμμετέχουν:

 Από Γιάννενα:    Βάσσος Δημήτριος  ΜΜ
                                     Βαφειάδης Γρηγόριος  Αγρ.ΤΜ
                               Βλάχας Παναγιώτης ΜΜ
                               Γοδέβενος Γεώργιος ΜΜ
                                     Γράβος Ευάγγελος ΑΜ
                                     Δρόσος Νικόλαος ΗΜ
                                     Μπέγκα Αλεξάνδρα ΑΜ
                                     Πατσούρας Χρήστος ΠΜ
                                     Τσιγγέλη Ηλιάνα ΠΜ
                                     Τσιλιγιάννη Ευαγγελία ΗΜ
                                     Φλίντρας Θεοχάρης  ΑΜ

        Από Άρτα:          Ξυλογιάννη Αικατερίνη ΗΜ

 Από Θεσπρωτία:     Αλεξίου Παύλος ΠΜ
                                     Κολιούσης Γεώργιος ΠΜ
                                     Χεκίμογλου Αχιλλεύς ΠΜ

   Από Λευκάδα:       Βαγενάς Κων/νος ΠΜ
                                     Βλάχου Θέκλη ΠΜ
                                                                                     http://akmh-epirus.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου