Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

«Εξοικονομώ ΙΙ»: Εφιάλτης στο δρόμο με τα θερμομονωτικά


Ιωάννινα, 20-03-2018

Το τελευταίο διάστημα παίζεται ένα δράμα στη σκηνή των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων με το κωδικό όνομα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΙΙ». Μετά το φιάσκο του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ Ι» και τα κονδύλια που δε δόθηκαν ποτέ σε ιδιοκτήτες και κατασκευαστές, έρχεται το σίκουελ που μετατρέπει πραγματικά σε αρένα την υποβολή δηλώσεων μέσω της μορφής first come first served, μιας και θα τηρηθεί σειρά ηλεκτρονικής προτεραιότητας μέχρι να δεσμευτούν τα προβλεπόμενα ποσά, πράγμα που έχει κάνει τους συναδέλφους να κανονίζουν ολονυχτίες στα γραφεία τους την ημερομηνία ανοίγματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Εδώ δε θα αναφερθούμε στην ουσία του προγράμματος όσο στις διαδικασίες του. Πρόκειται για διαδικασίες τόσο πρόχειρες που είναι να απορεί κανείς. Ή … να θυμώνει.
Φαντάζεται κανείς τι γίνεται με τους συναδέλφους μηχανικούς να ξεροσταλιάζουν μπροστά από τις οθόνες τους, μέχρι να αναρτηθούν οι αιτήσεις για λογαριασμό των πελατών τους, ώστε να είναι μεν αξιόπιστοι επαγγελματίες, αλλά και να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πληρωμή τους.
Οι νεοφιλελεύθεροι συνάδελφοι μηχανικοί θα έλεγαν πως, στα πλαίσια της αξιοκρατίας, ο καλύτερος κερδίζει. Στην ουσία όμως ο πιο τυχερός κερδίζει και βέβαια, ο πιο μεγάλος. Εταιρείες – γαλέρες, οι οποίες έχουν για σκλάβους νέους μηχανικούς, έχουν γίνουν εργοστάσια παραγωγής πιστοποιητικών και προτάσεων, για να κερδίσουν το προβάδισμα σε μια τέτοια διαδικασία που σημασία έχει τόσο η γρηγοράδα όσο και η φυσική αντοχή.
Οι μηχανικοί καλούμαστε να διαβάσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε άνω των 20 παραρτημάτων εντός λίγων ημερών, να συντάξουμε σωστά τις αιτήσεις και να ολοκληρώσουμε τις προϋποθέσεις του προγράμματος (π.χ. ρύθμιση αυθαιρέτου, συμφωνία Ε9-Ε1, κ.λπ.), με αρωγό ένα help desk που καθοδηγεί λάθος τους συναδέλφους που απευθύνονται σε αυτό και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο. Πρόκειται για μια συνολικά αναξιόπιστη και αδιαφανή διαδικασία.
Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι επίσης πως μέσα από τέτοιες διαδικασίες «νομιμοποιούνται» χαμηλές αμοιβές για υπηρεσίες μηχανικών και διαμορφώνεται η αγορά τιμών, όχι με βάση τον όγκο ή την ανάληψη ευθύνης που απαιτεί η εκάστοτε παροχή υπηρεσιών, ούτε φυσικά στη βάση κάποιας συλλογικής διεκδίκησης, αλλά με βάση το τι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. Έτσι, ενώ έχουν καταργηθεί οι ελάχιστες αμοιβές για τις υπηρεσίες μας, οι οποίες προστάτευαν τον εργαζόμενο μηχανικό, το πρόγραμμα «δικαιολογεί»  250 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για άδεια εργασιών μικρής κλίμακας για διαμέρισμα, αμοιβή ιδιαίτερα χαμηλή, που μάλιστα δεν διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση, αλλά τιμολογείται όπως π.χ. τα πορτοκάλια. Αυτό διαμορφώνει τιμή για τις άδειες εργασιών μικρής κλίμακας για το πρόγραμμα, ακόμα και μετά τη λήξη του εν λόγω προγράμματος.
Το παραπάνω πρόγραμμα είναι σαφές πως δίνεται από πλευράς Ε.Ε. και κυβέρνησης εν είδει χαντρών στους ιθαγενείς, όχι με βάση συνολικά τις αδυναμίες των ελληνικών κατασκευών, τη περιβαλλοντική υποβάθμιση και γενικότερα τη νέα φτώχεια που έχει διαμορφωθεί εν καιρώ κρίσης. Μία φτώχεια, που δεν αντιμετωπίζεται στο ελάχιστο, καθώς προϋπόθεση για να ενταχθούν σε αυτό οι ωφελούμενοι αποτελεί και η ύπαρξη ρευστότητας προς τους προμηθευτές (που δεν διαθέτουν τα λαϊκά στρώματα) για να καλυφθούν οι αδυναμίες και του νέου προγράμματος και οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που προδιαγράφονται.
Όμοια αντιμετωπίζονται και οι ιθαγενείς μηχανικοί, οι οποίοι ελλείψει αντικειμένου αναγκάζονται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους όσο πιο υπεύθυνα μπορούν ακόμα και υπό αυτές τις αναξιοπρεπείς συνθήκες, για αναξιοπρεπείς αμοιβές αν τις πάρουν κι αυτές και ουσιαστικά αποκλείονται από τα ψίχουλα της φτωχικής αυτής πίτας, την οποία τελικά θα μοιραστούν οι μεγαλύτεροι του κλάδου. Οι συνθήκες ζωής και εργασίας μας δε θα είναι ποτέ αξιοπρεπείς μέσα στο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο της Ε.Ε. που αυτό ακριβώς είναι που προβλέπει για όλους και όλες μας. Για αυτό και είναι αδύνατο να προτείνει κανείς βελτιώσεις εδώ κι εκεί, την ώρα που το μοντέλο παραγωγής που μας επιφυλάσσουν είναι η συγκέντρωση του κλάδου σε λίγα χέρια και η «κινεζοποίηση μισθών και όρων εργασίας» και μετά τη λήξη του προγράμματος.
Απέναντι σε αυτήν την ζοφερή κατάσταση, το τοπικό ΤΕΕ, απαξιωμένο πλέον, δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ενέργεια, «καθεύδει τον ύπνο του δικαίου». Ουσιαστικά στέκεται απέναντι στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μηχανικοί.
Ως «Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου» καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μη δέχονται εξευτελιστικές αμοιβές, να μη δεχτούν απλήρωτη εργασία. Καλούμε το Τ.Ε.Ε./Τμήμα Ηπείρου ως επιστημονικό φορέα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταθεί στο πλάι των συναδέλφων μηχανικών, συμβάλλοντας στο βαθμό που του αναλογεί στην ανάδειξη των προβλημάτων που αναδεικνύονται κατά την διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΙΙ».
Επίσης, καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με την μη ουσιαστική λειτουργία του συστήματος υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα και να αναστείλει την διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις και γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον οδηγό του προγράμματος.
Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κυβέρνηση, ΥΠΕΝ και ΤΕΕ την απαξίωση των πτυχίων μας!

«Ανακοίνωση της Αριστερής Κίνησης Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.)»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου