Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Να αποσυρθεί το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο


                                                                                                                                                                                    Ιωάννινα, 04/05/2020
Η κυβέρνηση της ΝΔ, δια του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Χατζηδάκη, έφερε στη βουλή στις 24/4, το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», σε συνέχεια μιας fast truck διαβούλευσης εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, το νομοσχέδιο ήρθε με διπλάσιο αριθμό άρθρων, εκτός διαβούλευσης βέβαια, ακόμη περισσότερο επιβαρυντικών όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για το αστικό. Στόχος της, να το ψηφίσει σε μια κουτσερεμένη συνεδρίαση της βουλής στις 5/5, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις πάνω από 150 περιβαλλοντικών οργανώσεων, άλλων συλλογικοτήτων, κινήσεων περιφερειών και πόλης, συνδικαλιστικών κινήσεων.
Στο στόχαστρο μπαίνουν, κυρίως, τα δάση και οι προστατευόμενες περιοχές, καθώς διακηρύσσει απροκάλυπτα ότι επιδιώκει την «Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης», βλέπε fast track εγκρίσεις των έργων και διευκολύνσεις στους «επενδυτές». Επίσης, στο στόχαστρο βρίσκονται και τα απορρίμματα ως το νέο “πράσινο πεδίο” ιδιωτικής κερδοφορίας. Για την κυβέρνηση της ΝΔπροτεραιότητα είναι να ολοκληρώσει την παράδοση του φυσικού, αλλά και αστικού περιβάλλοντος, στις ορέξεις της επιχειρηματικότητας.
Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο «σκούπα» κρύβει πίσω από όρους, όπως “προστασία των δασών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης και τη διευκόλυνση της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στη λεγόμενη “πράσινη οικονομία”, όπως η ενέργεια (Βιομηχανικά Πάρκα Αιολικής Ενέργειας, εξορύξεις, κ.λ.π.).
Συγκεκριμένα προβλέπει:
·      Κατάργηση, στην ουσία, της προστασίας των περιοχών Natura, δίνοντας τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (π.χ. εξορύξεις), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κ.λ.π.).
·      Kατάργηση της αυτοτέλειας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και τη δημιουργία ενός κεντρικού και πιο γραφειοκρατικού φορέα.
·      Με το άρθρο 47 παρ. 2 καταργούνται οι εθνικοί δρυμοί και ονομάζονται εθνικά πάρκα, δηλαδή σταματάει η προστασία των πυρήνων των εθνικών δρυμών στους οποίους δεν μπορούσε να γίνει καμιά παρέμβαση και έμενε η φύση αδιατάραχτη. Τώρα με την ονομασία τους ως εθνικά πάρκα μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών.
·      Με το άρθρο 102 δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς άδεια από τη δασική υπηρεσία.
·      Με το άρθρο 48 για τους Δασικούς χάρτες ουσιαστικά ακυρώνονται οι μέχρι σήμερα δασικοί χάρτες, αλλάζει το περιεχόμενό τους και θα αναρτηθούν πάλι, με συνέπεια ουσιαστικά το θέμα των δασικών χαρτών να γίνει μια ατέρμονη διαδικασία με τελική κατάληξη στις καλένδες.
·      Με το Άρθρο 49 τροποποιείται η σύνθεση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων που κρίνουν το χαρακτήρα και τη μορφή των εκτάσεων του δασικού χάρτη. Πλέον η πλειοψηφία των μελών δεν θα είναι οι Δασολόγοι (όπως μέχρι σήμερα), αλλά οι μηχανικοί κι οι δικηγόροι, όταν το αντικείμενο των ΕΠ.Ε.Α. και η γνωμοδότηση χρειάζεται την επιστημονική εξειδίκευση και εμπειρία και δεν μπορεί να καθορίζεται από την κρίση ιδιωτών και τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα.
·      Επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με περιορισμό του χρόνου έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες, επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών ενώ εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες, μέσω του θεσμού των «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών».
·      Προώθηση της αλόγιστης επέκτασης των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών (τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ), για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.  
·      Νομιμοποίηση των αυθαίρετων εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
·      Κατάργηση, επί της ουσίας, των διαδικασιών μελέτης και έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και των αντίστοιχων Τοπικών (ΤοΠΣΔΑ), με ανεξέλεγκτη υπερσυγκέντρωση κρίσιμων αρμοδιοτήτων στον υπουργό και τον γενικό γραμματεά του υπουργείου για τα απορρίμματα. Απουσία μέτρων κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
Και αυτό το νομοσχέδιο φανερώνει ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει, ενώ η κοινωνία είχε μπει στην πρωτόγνωρη περιπέτεια του κορωνοϊού, να επιταχύνει την υλοποίηση όσων έχει στο πρόγραμμά της που, στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων, λεηλατούν φύση και δημόσιο χώρο.
Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο και σε καμιά περίπτωση να μην ψηφιστεί από τη βουλή στις 5/5, χωρίς καν τους στοιχειώδεις κανόνες αστικής λειτουργίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου