Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

 


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Στο κείμενο που ακολουθεί διαχωρίζουμε την θέση της παράταξής μας από την διοίκηση του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του οποίου θα διοργανωθεί ημερίδα «ενημέρωσης για την μελέτη των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ερευνητικής γεώτρησης Epirus-1» στις 28 Φεβρουαρίου θεωρώντας την σπουδή της διοίκησης για την προώθηση και διευκόλυνση των κυβερνητικών σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων, πρωτοφανή στάση στα χρονικά του ΤΕΕ.

Μετά την κυβερνητική απόφαση εκκίνησης της νέας πετρελαϊκής εποχής τις επιχειρήσεις στο «οικόπεδο Ιωαννίνων» αναλαμβάνει η Energeanπου κατέχει πλέον το σύνολο των δικαιωμάτων έρευνας μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol”. Η εν λόγω εταιρεία βιάζεται να εκδοθούν έγκαιρα οι περιβαλλοντικές άδειες ώστε να ξεκινήσει και να προχωρήσει το καλοκαίρι του 2023 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση σε περιοχή που προέκυψε από τις προηγηθείσες σεισμικές έρευνες.

Η εθνική στρατηγική για την ενέργεια, τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αντιφάσεις και παρεκκλίσεις, καθώς υπαγορεύεται από τις απαιτήσεις των Ευρωατλαντικών συμμάχων και υποστηρίζεται από τις αναλύσεις διεθνών οίκων. Παραπαίει λοιπόν από τον αρχικό ενθουσιασμό και πειθαναγκασμό των εξορύξεων που έφεραν οι συμβάσεις Μανιάτη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πάγωμα των εξορύξεων. Από τη βίαιη απολιγνητοποίηση και τις αφειδώς εκδιδόμενες άδειες για ΑΠΕ χωρίς συνολικό χωρικό σχεδιασμό (αιολικά πάρκα, φωτοβολταικά πάρκα, μονάδες βιοενέργειας) της εποχής Χατζηδάκη, στην εκ νέου ενεργοποίηση λιγνιτικών μονάδων, και στην επανέναρξη των εξορύξεων.

Σήμερα η ανεύρεση και εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων και κυρίως η παραγωγή φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό έδαφος, σε συνδυασμό με τον ρόλο της χώρας ως κόμβο διαμετακόμισης του αερίου, γίνεται το νέο γεωστρατηγικό δόγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ηγεσίας για την ενέργεια και την ανάπτυξη, καθώς διατυμπανίζεται ότι έτσι θα ισχυροποιηθεί και θα αναβαθμιστεί η χώρα αφού θα συνεισφέρει πολύ στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προώθηση αυτής της πολιτικής, αλλά και των δεδομένων που αφορούν στην εξέλιξη του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από μια ιδιωτικών συμφερόντων εταιρεία, δεν είναι υπόθεση του ΤΕΕ. Εκείνο που το ΤΕΕ κατά τη γνώμη μας είχε και εξακολουθεί να έχει ως υποχρέωση είναι, μέσω των επιστημονικών του επιτροπών και γενικότερα του επιστημονικού του δυναμικού, να ανοίξει τη συζήτηση αφ’ ενός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αφ’ ετέρου για μια εθνική στρατηγική ενέργειας συμβατή με την κοινωνία και το περιβάλλον στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτάρκειας.

Το ΤΕΕ ούτε μετέβηκε στους τόπους, ούτε ζήτησε, ούτε πήρε απαντήσεις, για την προηγηθείσα φάση της ερευνητικής γεώτρησης αυτής των σεισμικών ερευνών, γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον και μόχλευση από την πολιτική ηγεσία. Η προηγούμενη όμως φάση του προγράμματος των εξορύξεων, μέσα από τη συζήτηση που άνοιξε και τις κινητοποιήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία πολλών συλλογικοτήτων, στο πλάι των οποίων στεκόμαστε, έδωσε στην κοινωνία όχι μόνο στη δική μας, αλλά σε πολλές μικρές και μεγαλύτερες κοινωνίες, όπλα για να αντισταθούν στην τοξική εκδοχή της ανάπτυξης προς όφελος των εξορύξεων και εις βάρος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος.

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου