Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Σχέδιο «Καλλικράτης»: Μια βαθιά αντιδραστική διοικητική τομή




Με γοργό ρυθμό προχωράει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του νέου οδοστρωτήρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το διαβόητο αυτό σχέδιο είναι μέρος του όλου μηχανισμού των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που προωθεί.
Η κατάργηση των Νομαρχιών, μαζί με την συγχώνευση Δήμων και Κοινοτήτων σε νέους μεγαλύτερους Δήμους και η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων τους στις πιο απόμακρες Περιφέρειες και στους πιο απρόσωπους Δήμους, θα αυξήσει τελικά την ταλαιπωρία του πολίτη. Στην ουσία δεν πρόκειται για την πολυδιαφημιζόμενη αποκέντρωση, αλλά για μεγαλύτερη συγκέντρωση
Το σύγχρονο καπιταλιστικό κράτος, μέσα από τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού στους νέους Δήμους και στις Περιφέρειες, θέλει να δημιουργήσει μεγέθη-«οικονομίες κλίμακας» και προϋποθέσεις για νέες κερδοφόρες επενδυτικές διεισδύσεις και ευκαιρίες του μεγάλου κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, χωρίς τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες των μικρών OTA (Δήμων, Kοινοτήτων). Οι επιχειρηματίες θέλουν να μπουν μέχρι εκεί που δεν είχαν μπει έως τώρα. Δηλαδή οι νέοι Δήμοι μετατρέπονται σε φοροεισπράκτορες, Ανώνυμες Εταιρείες ή μεσίτες για τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου.
Το κράτος, κρατάει για τον εαυτό του κρίσιμους και χρήσιμους μηχανισμούς για την εξουσία του απέναντι στο λαό και την εργατική τάξη, όπως τις δυνάμεις ελέγχου και καταστολής, δικαιοσύνη, στρατό, αστυνομία, φυλακές, τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, τη δημόσια περιουσία. Αντίθετα, στους Δήμους και στις Περιφέρειες στέλνει τα «βαρίδια» των υπολοίπων τομέων.
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταφέρονται αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα που αφορούν ζητήματα Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας. Διασπάται και κατακερματίζεται ο ενιαίος χαρακτήρας που πρέπει να έχουν αυτές οι υπηρεσίες στο πλαίσιο του κράτους, υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η ποιότητά τους, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίησή των και το πέρασμά τους στα χέρια των επιχειρηματιών, ενώ  μέσω της «ανταποδοτικότητας» θα ενταθεί περαιτέρω η εμπορευματοποίησή τους η τοπική και η ταξική ανισότητα.

Η νέα φορομπηξία είναι ένα άλλο στοιχείο του νέου σχεδίου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) των νέων Δήμων θα προέρχονται από τη φορολογία: Το 20% από το Φόρο Εισοδήματος, το 12% από το ΦΠΑ και το 50% από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Για τη χρηματοδότηση των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων θα πηγαίνει το 2,4% από το Φόρο Εισοδήματος και το 4% από το ΦΠΑ. Δήμοι που έχουν μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα, θα ενισχύονται επιπρόσθετα και έτσι  θα μετατραπούν σε φορομπήχτες και φοροκυνηγούς, ενώ θα αυξηθούν οι περιφερειακές ανισότητες (οι πλούσιοι Δήμοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι).

 Εκείνο που θα προχωρήσει άμεσα και είναι μάλιστα μέρος των νέων βάρβαρων μέτρων που έχουν επιβάλλει στη χώρα μας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ για απολύσεις, είναι  οι περικοπές θέσεων εργασίας. Με τον «Καλλικράτη» καταργούνται 4.000 Νομικά πρόσωπα των δήμων (δημοτικές επιχειρήσεις, οργανισμοί κλπ.), με αποτέλεσμα να απειλούνται να βρεθούν στην ανεργία 35.000 εργαζόμενοι σε αυτά. Ιδιαίτερα  επισφαλής είναι οι θέσεις των συμβασιούχων ακόμη και αορίστου χρόνου.
Κινδύνους διατρέχουν και οι 20.000 εργαζόμενοι στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες καταργούνται. Αν σκεφθεί κανείς ότι επαναλαμβάνεται συχνά η θέση του αντιδραστικού  Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, πως «μονιμότητα υπάρχει όταν υπάρχει η θέση για την οποία ο μόνιμος υπάλληλος προσελήφθη» (Θ. Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Συνήγορος του Πολίτη, κλπ.), στο στόχαστρο μπαίνει και η μονιμότητα στο Δημόσιο. Εκτός αυτών, είναι γνωστό ότι οι Δήμοι ήταν ο χώρος που εφαρμόστηκαν πιλοτικά οι νέες, «ευέλικτες», ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η μερική απασχόληση (ωρομίσθιο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, STAGE κλπ.), που προβλέπεται να επεκταθούν, να ενισχυθούν και να γενικευτούν.
Aποστάσεις ασφαλείας θέλει να κρατήσει η NΔ, που ουσιαστικά συναινεί στην επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, ενώ παρά τις κάποιες αρχικές «γκρίνιες» για το «χωροταξικό» και οι ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, «σαν έτοιμες από καιρό», αποδέχονται τις νέες ρυθμίσεις.,

          «Eδώ ο λαγός και ψάχνουμε τον τορό του», λέει ο λαός μας. Ή «τι χρεία άλλων μαρτύρων έχουμε», όταν έχουμε τους παλιούς μεγάλους και υποτίθεται οργανωμένους Δήμους (Αθηναίων, Θεσσαλονικέων, Ιωαννιτών, κλπ.) ή εδώ και 12 χρόνια έχουν υπάρξει οι «Kαποδιστριακοί» Δήμοι, οι οποίοι όχι μόνον δεν έλυσαν προβλήματα του εργαζόμενου, όχι μόνον δε βελτίωσαν τη θέση του λαού, αλλά απεναντίας προσέθεσαν και άλλα:
  • Aποστασιοποίηση του πολίτη από τα κοινά, ανισομετρία μεταξύ περιφερειών, αστικών κέντρων-υπαίθρου, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, εγκατάλειψη σε χωριά και γειτονιές, αυξήσεις σε δημοτικούς φόρους, δημοτικά τέλη, επιβολή τροφείων, μείωση-κατάργηση-ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, αμαρτωλές δημοτικές επιχειρήσεις, χρέη, ρουσφέτια, σκάνδαλα, εκμαυλισμός συνειδήσεων μέσα από τα κακόφημα EOKικά Προγράμματα, «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, «νεποτισμός» Δημάρχων και λοιπών αρχόντων και στελεχών της T. A. κ. λ. π.
Αυτά όλα τα φαινόμενα θα εντείνουν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης «Kαλλικράτης», σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος του κεφαλαίου, που μαζί με όλες τις άλλες ταξικές ανατροπές (εισοδηματική πολιτική, ασφαλιστικό, φορομπηξία, καταστολή) θα λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας. 
Το νέο «καλλικράτειο» μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί τελικά ένα αντιδημοκρατικό, συγκεντρωτικό, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων «τοπικό κράτος». Τα νέα μεγέθη των νέων ΟΤΑ, η πενταετής θητεία, οι εκλογές που θα γίνονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, χωρίς την καθιέρωση απλής αναλογικής, αστικοποιεί παραπέρα τα νέα όργανα, τα απομακρύνει οριστικά από τις λαϊκές ανάγκες και τον πολίτη, περιορίζει κι άλλο τις δυνατότητες παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα, τα θέτει στον αποκλειστικό έλεγχο των μεγάλων αστικών κομμάτων και των δυνάμεων της «αγοράς».
Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική τομή που θα πρέπει να απορρίφθεί, διευκρινίζοντας σαφώς ότι σε καμιά περίπτωση δεν μας βρίσκει σύμφωνους το υφιστάμενο καθεστώς. Να υπερασπιστούμε, με τις συλλογικότητές μας, με τα συνδικάτα κλπ., το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας-Υγείας-Πρόνοιας, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, το δικαίωμα συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, με τη δημοκρατική οργάνωση του κόσμου στο χωριό, στη γειτονιά, στο σωματείο, στο σύλλογο.
Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (ΑΚΜΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου