Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση για την συμμετοχή στην Γενική Απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου



ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Εδώ και 2,5 χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις, η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εφαρμόζουν διαδικασία βίαιης ανατροπής των κοινωνικών κεκτημένων και θεσμοθέτησης πολιτικών λιτότητας διαρκείας, επενδεδυμένων ιδεολογικά με τον φόβο της χρεοκοπίας. Η νεοφιλελεύθερη στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση, αποανάπτυξη, τερατώδη ανεργία, συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, φορολογική αποστράγγιση των πιο αδύναμων εισοδηματικά στρωμάτων, φτωχοποίηση των εργαζομένων, καταστροφή των μεσαίων στρωμάτων, επανεμφάνιση της πείνας, επιδημία αυτοκτονιών και απόσυρση του κράτους από κάθε κοινωνική δομή προς όφελος των ιδιωτών.
Οι καταιγιστικές αλλαγές και ανατροπές απέβησαν και εις βάρος του επαγγέλματος του μηχανικού που μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους βιώνουν:
 α. Τις απολύσεις στο Δημόσιο και την όποια πρόσληψη με «μνημονιακό» μισθολόγιο της τάξης των 700– 1000€.
β. Την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών των μελετών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και την καθιέρωση των επιχειρησιακών συμβάσεων αντί των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα,
γ. Την έλλειψη εργασιακού αντικειμένου για τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών, ιδιαίτερα των νέων, και την απορρόφηση του εργασιακού αντικειμένου από τα μεγάλα μελετητικά γραφεία και τις κατασκευαστικές εταιρείες.
δ. Τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές, μεσούσης της οικονομικής ύφεσης, την στιγμή που γίνεται ληστρική αρπαγή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ.
ε. Την έμμεση επιπρόσθετη φορολόγηση της κατοικίας με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.
    
Όλα αυτά οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών στην απόγνωση του άνεργου και της πλημμελούς διαβίωσης.

Και το ΤΕΕ… Θεωρεί πως καθήκον του είναι μονάχα να υπηρετεί και να εφαρμόζει πιστά και απαρέγκλιτα τις επιλογές της κάθε κυβέρνησης, ακόμα και αυτών του μνημονίου. Παραπλανεί τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών, πως η «πράσινη ανάπτυξη» και η εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί διέξοδο στη κρίση, ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως μονάχα Ανώνυμες Εταιρείες και μεγάλα τεχνικά γραφεία θα καρπωθούν τα όποια οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας των μεγάλων έργων και υποδομών. Τέλος, δεν μεριμνά και δεν θωρακίζει το περιβάλλον από τα μεγαλεπήβολα σχέδια των ιδιωτών επενδυτών, τόσο μέσω ΣΔΙΤ όσο και με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο της εκμετάλλευσης των μεγάλων τεχνικών έργων, που πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος.
Θεωρούμε όμως ότι τα προβλήματα στον κλάδο των μηχανικών, δεν μπορούν να λυθούν μακριά και έξω, αλλά σε συντονισμό με τους αγώνες όλων των εργαζομένων, των μισθωτών, των αγροτών, που είναι θύματα της ίδιας πολιτικής, η οποία πρέπει να ανατραπεί.
Η Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (ΑΚΜΗ) καλεί τους συναδέλφους σε κοινό μέτωπο και συντονισμό με το λαό της περιοχής που πλήττεται από τη μνημονιακή λαίλαπα με τη συμμετοχή στην γενική απεργία και στην πορεία την Τετάρτη στις 26 Σεπτέμβρη. 

Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (Α. Κ. Μ. Η.)

Ιωάννινα 24-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου