Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΗ Βαγγέλης Γράβος, Άλεξ Μπέγκα και Αχιλλέας Χεκίμογλου καταθέτουν προς ψήφιση το ακόλουθο
                                    ΨΗΦΙΣΜΑ

Της ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ Του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΤΕΕ/ΤΗ)

Η Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, στη συνεδρίαση στην αίθουσα διασκέψεων του σήμερα 2-2-2011 ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα.
Η Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, διαπιστώνει την εμμονή του ΥΠΕΚΑ σε λογικές και ρυθμίσεις που υπονομεύουν την ποιότητα των μελετών και συνακόλουθα των έργων, αποσυνθέτουν το Ελληνικό Μελετητικό Δυναμικό και ιδιαίτερα το Περιφερειακό, αφήνουν εκτεθειμένους και απροστάτευτους τους μικρομεσαίους μελετητές, ενισχύουν και επεκτείνουν στην πραγματικότητα, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις, τα φαινόμενα διαπλοκής. Επισημαίνει δε, πως με τις διαφαινόμενες προθέσεις του Υπουργείου για τις μελέτες και την εκτέλεση των έργων του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα:
Καταργείται ο κώδικας αμοιβών, καθίστανται δε οι αμοιβές δέσμιες σε όλες τις φάσεις εκπόνησής των, της κυρίαρχης και σπανιότατα σωστής – όχι βέβαια τυχαία – προεκτίμησης αμοιβής της κάθε υπηρεσίας.
Εισάγεται η λογική της προσφοράς, εν ονόματι του ελεύθερου ανταγωνισμού ο οποίος όμως υπονομεύεται, δεδομένου ότι πολύ λίγο αυτή επηρεάζει την ανάδειξη του αναδόχου, αφού δεν διαμορφώνεται ελεύθερα αλλά κινείται εντός των πλαισίων που έχει προδιαγράψει και καθορίσει η ως άνω προεκτίμηση.
Καταργείται η εντοπιότητα, που συνιστούσε στοιχείο προστασίας και ανάπτυξης των μικρών μελετητών του μελετητικού δυναμικού της περιφέρειας.
Υιοθετούνται λογικές αξιολόγησης της εμπειρίας, όπως αυτή της τελευταίας τριετίας, στερούμενες οποιασδήποτε λογικής και ικανές να θέσουν, σταδιακά και με τρόπο καίριο, εκτός δραστηριότητας και επαγγέλματος μεγάλο τμήμα του μελετητικού δυναμικού.
Η διερεύνηση των ορίων των απ’ ευθείας αναθέσεων, οι Συμφωνίες Πλαίσιο, η διαπραγμάτευση της αμοιβής, δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων, σχέσεων διαπλοκής αλλά και τη λογική εκμετάλλευσης του επιστημονικού μόχθου του μικρομεσαίου μελετητικού δυναμικού.

Θεωρεί ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί με βασικά χαρακτηριστικά:

1ο.   Την εκπόνηση των μελετών από τους μελετητές αντίστοιχων ειδικοτήτων.
2ο.  Τον διαγωνισμό και την επιλογή του αναδόχου με βάση την καλλίτερη τεχνικοοικονομική λύση και τον προσδιορισμό της αμοιβής με τήρηση της περί αμοιβών νομοθεσίας.
3ο.   Την ισότιμη αντιμετώπιση και τις ίδιες απαιτήσεις για τη συμμετοχή των Ελλήνων μελετητών και των μελετητών από τα άλλα κράτη της ΕΕ, για τα δημόσια έργα.
4ο.   Την ενίσχυση και επέκταση της προστασίας του περιφερειακού δυναμικού, που αποτελεί βασικό μοχλό και σημαντική κοινωνική επένδυση για την ανάπτυξη της περιφέρειας και την προστασία του περιβάλλοντός της.
5ο.    Την αξιολόγηση της εμπειρίας με βάση το συνολικό παραχθέν έργο και όχι κάποιων, όποιων τελευταίων ετών.
6ο.     Το αδιαπραγμάτευτο της αμοιβής.
7ο.  Την πρόβλεψη απευθείας ανάθεσης μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και σε εντελώς οριακές περιπτώσεις με παράλληλη ευρεία δημοσιότητα.
Η Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ, δηλώνει ότι το δυναμικό του τμήματος είναι σε αναμονή και παραμένει σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου