Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Για τη διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου


Η παράταξή μας θεωρεί ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Τμ. Ηπείρου (Δ.Ε.) προχώρησε σε ένα ακόμη άστοχο βήμα με την πρόσφατη δήλωσή της για την αξιοποίηση των ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Βλαχέρνων στη διαχείριση των απορριμμάτων Ηπείρου.
Σε περίοδο κρίσης και αμφισβήτησης του ρόλου των μηχανικών εκθέτει τον κλάδο, συντασσόμενη με τους κάθε λογής διαχειριστές της διοίκησης, ξεχνώντας την επιστημονικότητα. Και την υποχρέωση να είναι ΤΕΕ Τμ. Ηπείρου και όχι Ιωαννίνων.
Με τις αποφάσεις και το ρόλο στην σχετική επιτροπή, το ΤΕΕ σύρεται πίσω από λύσεις που όχι μόνον παραβιάζουν τις πιο βασικές αρχές στην αντιμετώπιση της ρύπανσης αλλά κυριολεκτικά τις αντιστρέφουν.
Και τούτο για να εξαιρεθεί το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, στο οποίο απονέμει το ρόλο του μεγαλύτερου παραγωγού και εξαγωγέα ρύπανσης και επικαρπωτή πόρων και ανάπτυξης. Μαζί με τις συνήθεις κορώνες για αξιόπιστη τεχνολογία – αλλά προφανώς μόνον για τις εκτός Λεκανοπεδίου περιοχές – το ΤΕΕ παρουσιάζεται να λέει «ναι στην κερδοσκοπία γης στο Λεκανοπέδιο» και να θεωρεί τη ζωή και τις περιουσίες των λοιπών Ηπειρωτών υποδεέστερες κατηγορίες.
Πλεονεκτήματα συλλογικής επεξεργασίας και οικονομίας κλίμακας έχουν νόημα, όταν οι περιφερειακοί ρυπαντές ενσωματώνονται διαχειριστικά στις υποδομές του μεγάλου ρυπαντή και όχι αντίστροφα.
Αν η Δ. Ε. δεν θέλει να ξεπεράσει τις Γιαννιώτικες σκοπιμότητες, η Αντιπροσωπεία θα πρέπει να προστατεύσει τον ευτελισμό των μηχανικών, επιβάλλοντας την διαμόρφωση των θέσεων του ΤΕΕ, με βάση το σύγχρονο εργαλείο αξιολόγησης εναλλακτικών λύσεων, την ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ, προκειμένου να υπολογίζεται όλο το περιβαλλοντικό και το λοιπό εξωτερικό κόστος.

Ιωάννινα 2-2-2011
Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (Α. Κ. Μ. Η.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου